HTML

Mexikóváros, Oaxaca és ami közte van

Friss topikok

  • Mirjam61: Csodás helyeken jártatok, már megint :-) Remélem teleszívtátok magatokat napsütéssel és energiával... (2012.10.29. 20:21) Hierve el agua - forr a víz!
  • Nagymacska: Ezek az eddigi legjobb képek. Az a szarvasmarha nagyon kemény :)Ja a hegyen könnyű eltévedni, ráad... (2012.10.28. 20:04) Oaxaca, Mexikó szíve - Képekkel frissítve!
  • Bushman: @Nagymacska: Egy Dodge Attitude nevű "kocsi", aminek Hyundai ablakai és dísztárcsái vannak. Legnag... (2012.10.27. 04:07) Puebla
  • Bushman: @Nagymacska: Igen, ha külseje van, van belseje is :-) De azok a kamrák le vannak zárva a látogatók... (2012.10.25. 02:14) Teotichuacan, ahol az emberek istenekké válnak
  • Bushman: @Nagymacska: Törzskártyám már régóta van, ami iszunk az pedig ún. agua fresca, amely egy friss gyü... (2012.10.25. 02:09) Chapultepec park, Antropológiai múzeum

Címkék

Archívum

Megérkeztünk! Képekkel frissítve!

2012.10.20. 05:16 Bushman

Utunk elég kalandosra sikeredett, ugyanis gépünk Pestről 40 perc késéssel szállt fel. Tekintve, hogy már eleve alig több mint másfél óránk volt az átszállásra Párizsban, nem sok reményt fűztünk a mexikói járat eléréséhez. Ráadásul egy magyar pilóta ült mellettünk, aki végig azt ecsetelte, hogy az Air France és a párizsi reptér mekkora egy béna társaság, még ha mi el is érjük a gépet, a csomagok biztos lemaradnak majd.

Na, ilyen előzmények után eléggé megörültünk, amikor csak 20 perc késéssel szállt le a gép, sőt, még bemondták, hogy az átszálló utasokat várják a kijáratnál. Valóban volt egy emberke aki ránk várt, hogy gyorsan átvigyen a mexikói géphez, azonban odafele menet egyszer csak szólt, hogy most jelezték neki a rádión, hogy törölték a járatunkat. Többet ő sem tud, majd a pultnál kiderült. Remek. Több mint százszor repültünk már, de ilyen még nem történt velünk, szóval mi is kíváncsian vártuk a fejleményeket. Mint kiderült, technikai probléma lépett fel, csak másnap délben fog indulni a gép, ami azt jelenti, hogy reggel 6 helyett este 6-kor fogunk landolni, így vesztünk egy napot. A blog címét azért nem fogjuk átírni 10napmexikó-ra...

Elszállásoltak minket egy reptéri szállodában, kaptunk korrekt reggelit is, reggel fél tízre már a reptéren vártuk a sorunkat a becsekkolásra. Teljes káosz volt, vagy másfél órát álltunk sorba, iszonyú lassan ment a sor. Már csak pár ember volt előttünk, amikor jött valaki, aki mondta, hogy azok, akiknek Mexikó a végcélja, az álljon egy másik sorba. Mindegy, becsekkoltunk, végül egykor felszálltunk. A gép elég régi lehetett, mert csak néhány TV volt középen a folyosón, szóval mindenki ugyanazt nézte. Modernebb gépeken mindenkinek van saját kis monitorja, így azt és akkor néz amit és amikor akar. Az már csak hab volt a tortán, hogy amit vetítettek, az csak spanyol vagy francia nyelven volt elérhető. 13 órás úton azért ez nem kellemes. Na mindegy, first world problem.

Végre leszálltunk, taxit fogtunk és elmentünk a szállodába. Kb. 40 perc volt az út, de ilyen forgalom mellett még ez is jónak tűnik. 6-8 sávos sugárutak mindenfelé, a lámpák inkább csak javaslatként funkcionálnak, szóval nem egy életbiztosítás. Majd csinálok olyan képet amin a körforgalomba mindkét irányba behajtanak az emberek, és a másik oldalon meglepődnek, hogy szembe jön valaki... Hogy tökéletes legyen ez a nap, kiderült, hogy tele van a szálloda, és mivel mi ingyen lakunk itt, nyilván mi szívjuk meg. Be is raktak minket egy lakosztálynak a tárgyalótermébe, betettek egy pótágyat, oszt' jónapot. Kértünk még egy pótágyat, mivel -habár nem vagyunk nagydarabok- nem fértünk volna el egyben. Tusolót azonban nem tudtunk kérni, mert WC ugyan volt a tárgyalóban, de komplett fürdő ugye nem... Mindegy, ezt is megoldottuk, meglátogattuk a wellness részleget és jakuzziztunk egyet a szabad ég alatt. Nem volt rajtunk kívül senki sem, miénk volt az egész medence. Letusoltunk, és lefeküdtünk.

Pénteken, első teljes napunkon bemetróztunk a központba. Csak összehasonlításképpen, 9 metróvonal van, egy jegy 3 peso (50Ft), akárhányszor át lehet vele szállni... Három dolgot tudtunk megnézni: a fő székesegyházat, a volt azték templomegyüttes romjait és a nemzeti (elnöki) palotát. A székesegyház tömve volt hívekkel, épp egy mariachi zenekar adta a mise zenei aláfestését, szuper hangulat volt, az emberek tapsoltak és énekeltek, mi is ott ragadtunk vagy egy órára, annyira magával ragadó volt az egész. A templomban gyönyörű virágcsokrok sorakoztak mindenhol.

A templom romjait a székesegyház mellett a 70-es évek végén fedezték fel, azóta folyamatosan megy az ásatás. Ez volt Tenochtitlán, azaz a mai Mexikóváros központja, de a spanyol hódítók a földdel tették egyenlővé. Az 1400-as években épült alap piramis folyamatosan süllyedt, ezért mindig ráépítettek, így lett egyre nagyobb és nagyobb a komplexum, a végén vagy hét falat tártak fel a régészek egymás mellett. Muszáj volt újabb "rétegeket" a templomra húzni, mert nagyon laza volt a talaj, ráadásul eredetileg az egész egy tó közepére épült.

Az elnöki palota legnevezetesebb látványossága a Diego Viera által hosszú éveken keresztül festett falfreskó, amin a mexikói nép történetét mutatja be az őslakos indiánoktól kezdve a mai napig. Olyan mint a Feszty-körkép nálunk, csak "kicsit" nagyobb.

Holnap reggel (nektek délután) teszünk fel képeket is!

Íme a képek: https://picasaweb.google.com/112122591809005173218/Mexiko1Nap?authuser=0&feat=directlink

7 komment

Címkék: mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://11napmexiko.blog.hu/api/trackback/id/tr774859067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simulacrum 2012.10.20. 07:14:26

Na! Már aggódtam, hogy első nap elraboltak benneteket, azt mehetek a bankba a váltságdíjért. :-)

Tele a szálloda, de a wellness, jakuzziba senki, nem gyanús? :-)

Nagymacska 2012.10.20. 17:11:52

Az igaz, hogy a párizsi reptér csomag szempontjából rohadt lassú. Nem lehet, hogy a gépet a vihar miatt törölték?
Tök jó, hogy Európán kívül sehol se normális a közlekedés XD
Jók a képek, nagyon szépek a dolgok. A kaja az mi volt?

A.T.S.

u.i.: first world problem LOL

beneda 2012.10.20. 20:17:00

Örölünk ha kalandosan is de megérkeztetek.
A kocsikázásnál azért nem árt az óvatosság.
A mosakodással ne foglalkozzatok. A jó kosz ápol és eltakar,egy hét után meg le is pereg.
A fejdíszes muki jól mutatna a kertben, a négylábúak talán jobban viselkednének ha meglátnák. Igazi meglepetést is készítettek!
Húzzatok bele!

Bushman 2012.10.21. 04:13:40

@Simulacrum: Gyanús, nem gyanús, mi ma is lementünk :-) Wizardsot keressük, de eddig még sehol nem árulták. Majd megpróbálok felderíteni valami nagyobb játékboltot.

@Nagymacska: A kaja sült paprika volt sajttal és különböző szószokkal.

@beneda: Na, mit sikerült szétrágni/kiásni az ebeknek?

boxy54 2012.10.21. 22:46:09

Sziasztok utazók!Örülünk Danival hogy ilyen sok szép helyre eljutottatok.Itt mi Hajdúszoboszlón nincs ennyi déli gyümölcs,viszont isteni a víz.
Hozzatok haza egy kis mexicoi istenkét,mindenkinek
jót tenne!Puszi!Dani,Gabi.

bordoa 2012.10.22. 20:50:39

Jól néztek ki , talán már fürdöszobátok is van ?
A reggeli fájdalomdíj volt? Azért nem árt az óvatosság , elég hátsó ajtón közlekedni. További szép napokat, kevés izgalmat!
Itthon minden rendben

Bushman 2012.10.23. 14:30:46

@bordoa: Fürdőnk már van, reméljük, hogy a következő szállodában is lesz :-)
Elég eldugott bejárata van a szállodának, sőt, általában egy rendőrautó is szokott állni az utcában, úgyhogy védve vagyunk :-)
süti beállítások módosítása