HTML

Mexikóváros, Oaxaca és ami közte van

Friss topikok

  • Mirjam61: Csodás helyeken jártatok, már megint :-) Remélem teleszívtátok magatokat napsütéssel és energiával... (2012.10.29. 20:21) Hierve el agua - forr a víz!
  • Nagymacska: Ezek az eddigi legjobb képek. Az a szarvasmarha nagyon kemény :)Ja a hegyen könnyű eltévedni, ráad... (2012.10.28. 20:04) Oaxaca, Mexikó szíve - Képekkel frissítve!
  • Bushman: @Nagymacska: Egy Dodge Attitude nevű "kocsi", aminek Hyundai ablakai és dísztárcsái vannak. Legnag... (2012.10.27. 04:07) Puebla
  • Bushman: @Nagymacska: Igen, ha külseje van, van belseje is :-) De azok a kamrák le vannak zárva a látogatók... (2012.10.25. 02:14) Teotichuacan, ahol az emberek istenekké válnak
  • Bushman: @Nagymacska: Törzskártyám már régóta van, ami iszunk az pedig ún. agua fresca, amely egy friss gyü... (2012.10.25. 02:09) Chapultepec park, Antropológiai múzeum

Címkék

Archívum

Utolsó előtti nap - útban Mexikóváros felé

2012.10.28. 05:42 Bushman

Úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, és már szombaton elindulunk Mexikóváros felé. A délelőttöt még Oaxacában töltöttük, este azonban már Pueblában voltunk. Így a hatórás út nagy részét letudtuk, innen már csak kb. 2 óra az út a reptérig. Ennek a mai 4 órás szakasznak ugyanis a nagy része (kb. 3,5) egy 2x1 sávos, kanyargós hegyi szerpentin volt. Innen már 2x2-3 sávos rendes autóút, azonban figyelni kell mindvégig, mert amint azt már írtuk, itt nem nagyon vannak szabályok a közlekedésben.

Ha valakinek meg kell állni, akkor megáll ott ahol van. Ez lehet a parkoló autók mellett egy új sort kialakítva, de idefelé jövet pl. egy kamion állt le egy hídon (!) a szélső sávban. Az index opcionális, de ha egyszer bekapcsolják, akkor az úgy is marad még hosszú kilométereken keresztül. Valaki index helyett a vészvillogót használja. Sebességkorlát csak elméletben van, ha 120-szal megyek az autópályán -ahol amúgy 110 a megengedett- akkor a kamionok simán levillognak. Van, aki mindig fényszóróval közlekedik, de autópályán általában csak sötétedéskor kapcsolják fel a lámpákat.

Városban nem nagyon vannak szabályok, vagy ha igen azt nem sikerült ennyi idő alatt megfejtenünk. Jobbra és balra kanyarodni tilos táblák pl. nincsenek, de azt mostanra kiderítettük, hogy az utcanévtáblákat kell figyelni a házfalakon, azokon jelzik nyilakkal, hogy az utca merre egyirányú (a kisebb utcák szinte kivétel nélkül egyirányúak). Nagyobb utaknál előfordul, hogy baloldali közlekedés van egy ideig, aztán keresztbe mennek a sávok (egy lámpával azért elválasztva) és visszatér minden a rendes kerékvágásba. A lámpákat itt inkább csak ajánlásnak veszik, de sokszor elindulnak már a piroson át, mondván hogy úgyis nemsokára zöld lesz...

Ami nagyon pozitív, hogy minden zöld közterület hihetetlen szépen karban van tartva. A fű mintha körömollóval lenne nyírva, mindenhol formára nyírt bokrok, rengeteg virág stb.

Azt már írtuk, hogy a benzin nagyon olcsó, de az útdíjak viszont annál drágábbak. Ma 350 km-t tettünk meg, és 5 helyen kellett megállni fizetős kapunál, összesen kb. 5000 Ft-ot hagytunk ott.

Pueblába holnap még bemegyünk a központba sétálni, aztán indulunk a reptérre és otthon találkozunk! A múltkor nem írtuk, hogy Puebla arról is híres, hogy itt van a világ legnagyobb VW gyára, ahol a régi bogarat is gyártották nem sokkal ezelőttig. Ez konkrétan itt van az autópálya túloldalán, mert most mi is a város szélén lakunk a Holiday Inn-ben. Reméljük, hogy holnap még megláthatjuk a Popocatepetl-t is valamelyik emeletről.

A képeken jellegzetes mexikói házak és egy kisebb felvonulás láthatók, valamint az egyik helyi kakaópörkölő üzem boltja. Itt mindenki saját tetszése szerint állíthatja össze a kakaóporát (cukor, kakaó, fűszerek, fahéj...), amit itt kikevernek és ledarálnak neki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://11napmexiko.blog.hu/api/trackback/id/tr814874240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása